3 טיפים לשימוש יעיל בנתונים בבית הספר

הגבילו את כמות הנתונים כדי למקסם את התועלת לתלמידים. והקלו על ניהול הכיתה

לנתונים יש פוטנציאל להיות המנוף המרכזי שמוביל לתוצאות יוצאות דופן אצל ילדים. בעולם שבו ישנם אינסוף מדדים – גיליונות אלקטרוניים, תרשימים, כרטיסיות, דוחות ושאר נתונים – אנשי חינוך רבים מרגישים שהם לעתים נחנקים מעומס ועדיין חסרים את הנתונים שהם צריכים באמת.
עם אין ספור נתונים, עלינו לפענח אילו מהם משמעותיים ולהימנע משימוש בהם באופן אקראי ולא מדעי. ויותר מכך, לשמור על ראש פתוח ולא להניח הנחות יסוד לגבי תלמידים או תוכניות.

  1. הפסיקו להשתמש בנתונים שאתם לא צריכים

    הגבילו את כמות הנתונים שאתם מעבדים באופן עקבי. במילים פשוטות, אם הכל חשוב, שום דבר לא חשוב. קבעו אילו נתונים הם החשובים ביותר. בכיתה יש לנו נתוני משמעת, נתוני הישגים, נתוני נוכחות, נתונים חברתיים – רגשיים ונתוני הורים. התחילו בשאלה: איזה מידע משחק תפקיד בשגרת היומיומית שלכם? אם נתוני הנוכחות משחקים תפקיד קטן עד לא משמעותי מבחינה פרקטית, אל תשקיעו זמן רב באיסופם או בניתוחם.

    חלק מהבחירה בנתונים שיש להשתמש בהם מחייב קודם את קביעת הנתונים שצריך להשמיט בכוונה. העריכו אם יש צורך במידע כדי לשנות את הדרך שבה אתם פועלים, והפסיקו לאסוף נתונים שאינכם זקוקים להם.

    • איפה התלמידים שלכם נמצאים כרגע?
    • באיזה תחום חל השיפור הגדול ביותר? אילו אסטרטגיות הן הכי טובות?
    • האם ישנם נושאים נפוצים בקרב התלמידים שהתמודדו עם בעיות או הצטיינו?
    • אילו שיטות הוראה מראות שיפור בנתונים?

      . עבדו בשיתוף פעולה

      נתונים וסטטיסטיקה אינם מונחים נרדפים. נתונים הם מידע, וסטטיסטיקה היא הדרך לנתח, לפרש ולהציג מידע. ניתוק נתונים מתחום הסטטיסטיקה יכול לעודד מורים להאמין יותר בעבודה עם נתונים.

      חלק מהם עשויים להסס לגבי הזמן הכרוך בהערכת נתונים. הפתרון האידיאלי הוא לעבוד עם כלי ניהול כיתה שניתן להזין בו נתונים ביעילות או באוטומטיות, ולקבוע משימות ותוכניות ברורות לאופן השימוש בנתונים.

      למשל, אתם יכולים לקבוע תוכנית שהמטרה שלה היא שלפחות 70 אחוז מהתלמידים ישפרו את כישוריהם במתמטיקה. אתם יכולים גם להחליט לתת להם הערכה מוקדמת, שבאמצעות הנתונים שלה תוכלו לזהות במה צריך לטפל וליצור תוכניות לשם כך. בדיקות אמצע יסייעו לכם להעריך את התקדמות התלמידים.

      לאחר שהצוות שלכם מסכים על אילו נתונים הם חשובים ומדוע, יש להשיב על שאלות כמו:

    הגדירו יחד יעדים לצמיחה, והשתמשו ביעדים אלה כדי להניע את השיחה כיצד להגיע למחסום הבא. היפגשו באופן קבוע כדי לבדוק, לשנות ולהתאים את האסטרטגיות שלכם על סמך הנתונים.

  2. הישארו גמישים

    נתונים יכולים לשפר את שיתוף הפעולה ביניכם כאנשי צוות, אך השימוש בהם מצריך רמה מסוימת של פגיעות. הנתונים של מישהו בסופו של דבר יהיו טובים יותר ממישהו אחר, אבל במקום להסתכל על זה דרך עדשה תחרותית, גשו לנתונים מתוך נקודת המבט שהם יכולים לשפר את העבודה שלכם יחד. כל קבוצת תוצאות מהווה הזדמנות לשפר את שיטות העבודה שלכם. ראו בנתונים הזדמנות להתאחד כאיש אחד כדי להתקדם ולצמוח.

לסיום

נתונים הם חלק בלתי נפרד מהוראה. עם זאת, לעתים עומס שלהם יכול להעיק ולפגוע ביעילות העבודה עימם. ביצוע שלושת הטיפים האלה יסייע לכם לצאת מהעומס ולייעל תהליכי עבודה. בהצלחה!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!